h1

Pemakanan Halal di Bali

April 5, 2008

Last 3 weeks aku baru jer balik dari Bali. Menginap di Bali untuk 5 hari. So Apa yang menaraik kat sana?

Memang Bali nie dipenuhi oleh Tourist, ramai teramat. Kalau berjalan kat town dia, nampak muka muka tourist ajer. Tourist Information counter memang senang nak cari, no hal punyer.

Kat Bali nie dipenuhi oleh mereka yang beragama Hindu, dalam 80%, Islam 10% dan lain-lain 10%.

Sebagai orang Islam, kita perlu berjaga-jaga dengan apa yang kita makan. Di Bali kalau di tanya HALAL atau tidak makanan ni, pasti mereka akan kata Ya. Tapi aku Tak Yakin. Kenapa?

Cara penyedian nya pun sudah tidak betul. Bayang kan mereka menghidang mee goreng dan ayam goreng yang halal kemudian disebelah tu ada menyediakan daging babi. Persoalan …

  1. Siapa yang meyediakan daging babi tuh?
  2. Adakah mereka mengoreng di kuali yang berlainan?
  3. Macam mana pula dengan pinggang mangkuk, sudu, garpu yang digunakan untuk memakan daging babi itu, adakah ianya akan disamak selepas digunakan?

Nak makan kat sana susah sikit, tapi bagi orang-orang islam disana tidak ada masaalah, sebab memang tempat dia.

Jadi, aku selalu mencari restoran nasik padang, yang ada tanda Halal. Biarpun kedai nasik padang tu kecik ajer tapi yang penting ianya Halal.

Nak baca activity aku kat Bali? visit Malaysia Travel Guide.

pinggang mana

3 comments

  1. tak semua owner resto padang itu Muslim, banyak juga yg punya cina-non muslim. Jadi tak ada jaminan kalau sudah makan di resto padang dah pasti halal. Lebih baik cari makanan yang vegetarian saja atau di resto seafood or makan di KFC or McD yg memang sudah dapat sertifikat halal.


  2. Satu lagi tempat unik untuk wisata kuliner halal di Bali.

    Telah hadir Alas Daun Bali, sesuai dengan namanya yaitu Alas Daun, setiap pengunjung akan makan dengan beralaskan daun pisang yang telah disajikan di setiap meja makan. Tanpa piring! Unik bukan?

    Contact Alas Daun Bali :

    Jl. Teuku Umar 220 Denpasar, Samping Soes Merdeka Bali

    Telepon 0361 8240 789 dan 0361 254 899

    Fasilitas : Free WIFI, Musholla, Parkir Luas, Toilet Bersih

    http://snackboxbali.wordpress.com/2012/05/12/alas-daun-warung-makan-dan-catering-di-bali/


  3. Hey! This is kind of off topic but I need some help from an
    established blog. Is it tough to set up your own blog?

    I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast. I’m thinking about setting up my own but I’m not sure where to begin. Do you have any ideas or suggestions? Cheers



Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: