Archive for Disember 2006

h1

Haji

Disember 21, 2006

Hari ni jugak abang Aku dan wife dia berangkat ke Tanah Suci Mekah untuk menunaikan Haji. Masa masa nie ajer lah yang kita dapat tengok betapa sibuk nyer kawasan Kelana Jaya dekat Kompleks Tabung Haji tu. Memang ramai . . .

To abang Aku, wife dia and jemaah dia, semoga selamat pergi dan selamat pulang, semoga selamat apabila menetap disana dan semoga ALLAH menerima segala amal ibadat yang di lakukan disana. InsyaALLAH.

Aku berasa sedih bila bersalaman dan berpelukan dengan Abang Aku.

h1

Jakarta here I come

Disember 21, 2006

Rasa nya dah lama Aku tak bercuti cuti. The last time Aku bercuti tahun 2004, masa tuh gie ronda Singapura. This time nak ker Jakarta and Bandung pulak, hehehe nak shopping sakan nie. Orang kat Malaysia tengah sibuk shopping kat sini (YES) Year End Sale, Aku sibuk nak bershopping kat Bandung 🙂

Trip ni Aku dah plan awal tahun lagi. Tapi masa tuh belum ada kepastian nak pergi. Aku betul betul decide confirm nak pergi dalam  masa 2 bulan lepas. Dan dalam 2 minggu lepas Aku dan member aku dok sibuk nak cari hotel, kereta sewa dan tiket kapal terbang. Memang penat lah buat kerje nie. A big thank you to member Aku nie sebab telah bertungkus lumus untuk menyediakan segala apa yang perlu untuk percutian ini.

Flight aku akan berlepas pukul 7am ni, Aku pun baru jer habis packing. Kalau ikut kan boss Aku kat ofis, memang tak cuti Aku nie. Sebab esok ada banyak kerje and meeting meeting penting yang nak kena attend. To my boss, sorry lah, Aku tak boleh cancel dah trip nie. everything dah planned.

Ok lah guys, nanti balik from Jakarta and Bandung, Aku kasi full story 🙂 (kalau Aku sempat 🙂 )

h1

64 bit Solaris?

Disember 12, 2006

Use isainfo command to check if your solaris system running on 64bit or 32bit. For more information do a man on isainfo. Note Solaris 7 onwards is running on 64bit.

To check if your solaris box running on 64bit . . .
# isainfo -vk

More information here.

h1

Veritas Volume Manager (Solaris)

Disember 8, 2006

Start Veritas Volume Manager (VVM) in GUI base

# cd /opt/VRTSvmsa/bin
# ./vmsa

If you have problem starting (VVM) GUI base,
# cd /etc/init.d
# ./vmsa-server stop
# ./vmsa-server start

From GUI base
1. Check the disk space on requested disk
2. Specify the volume name
3. Specify the mount point
4. Specify the size (value in M)
5. Enable large file system
6. Change the filesystem permission to appropriate owner

h1

Ciplak the movie

Disember 7, 2006

Ciplak the movie, diarah, ditulis, dilakonkan dan diterbitkan oleh Khairil M Bahar. Kamu kenal? Saya pun tak kenal. Beberapa minggu sebelum ni ada saya terbaca pasal pembikinan filem ini dalam The Star. Anyway for more information masuk ajer ke www.ciplakmovie.com

Apa yang menarik megenai wayang ini?

Filem ini adalah filem independent movie,  dimana pengarah telah berusaha menghasil filem ini degan hasil  titik peluh sendiri, duit sendiri, dan para pelakon dari kawan kawan sendiri. Aku memang suka jenis jenis independent movie ni. Tapi buat masa ni aku belum lagi menonton filem ni.

FYI, filem ini hanya ditayangkan di GSC Midvalley dan GSC 1Utama. Harap-harap filem ni still ada dipanggung lah bila aku ada masa nak menonton.

Kepada Khairil M Bahar, tahniah kerana berjaya menghasilkan satu filem yang telah lama diimpikan.

h1

My Mesra Contest

Disember 7, 2006

Ok, lagi satu Online Contest. Kali ini dari Petronas Mesra Card. Senang saja, cuma cari simbol simbol zodiac di MyMesra webpage, kemudian kongsikan bersama kami azam tahun baru anda. Mudah kan!

Apa lagi, layari MyMesra sekarang!

h1

BAD TM Services

Disember 3, 2006

Talian telefon rumah aku rosak pada 15/11/2006, dan telah dilaporkan pada pagi itu juga. TM telah mengambil masa lebih dari 10 hari untuk memperbaikai masaalah ini. Pada 29/11/2006 baru ok telefon rumah aku ini. Kalau kira betul betul, ni ada dalam 15 hari (setengah bulan).

kenapa boleh jadi macam ni? entahlah Aku pun tak tahu, bila aku tanya dan complaint semua akan pass aku ke technical department, tetapi soalan aku tak pernah terjawab!

Aku memang kecewa dengan sikap TM.