h1

Samba + Ldap Installation

September 26, 2006

Dah berminggu minggu aku menelaah benda nie, nak revamp NT4 domain controller to samba + ldap. Sebenar nya tak lah susah sangat, untuk basic installation memang senang, tapi bila dah nak buat migration from NT4 dan nak kena tweak sana sini untuk diserasi kan dengan network office aku, itu yang buat susah and kelam kabut. Dibawah nie di sertakan step step on basic installtion . . .

1. Install Linux OS (aku install Centos 4.3), pastikan Openldap server & Samba server di-install sekali.

2. Download samba installer from …

http://web.vcs.u52.k12.me.us/linux/smbldap/smbldap-installer-1.2.1.tgz

3. Alternativley, boleh download pakai wget command from linux machine.
#wget http://web.vcs.u52.k12.me.us/linux/smbldap/smbldap-installer-1.2.1.tgz

4. Installation

#cd /tmp

#tar -zxvf smbldap-installer-1.2.1.tgz

#cd smbldap-installer

Kalau boleh baca dulu README file, sebelum proceed dengan installation.

#./smb-ldap.pl

an installation script will be running, just follow the instruction. Macam kes aku, aku install Linux Centos, tapi installtion script ni hanya kenal fedora-core-3 / k12ltsp-4.2. Kalau kita install a redhat version / other redhat versions of linux, pilih ajer fedore-core-3. (tapi blum terjamin akan success, sebab ada banyak RPM lain yang kena install, tapi jangan risau mesti boleh punyer :)).

Installer nie akan check for all required RPM yang diperlukan, kalau takder the installer will ask for an OS insllation CD (which is fedora CD lah), kalau you install fedora just proceed with the instllation scripts. Kalau tak abort dulu script tuh (press CTRL+C).

#cd /tmp/smbldap-installer/rpms

Dalam ni ada semua required RPMs, just install all the required rpm only, use . . .

#rpm -ivh <rpm file>

Bila dah selesai install semua RPM yang diperlukan, run balik #./smb-ldap.pl

5. Check Instllation

#ps -ef | grep smb

#ps -ef | grep ldap

6. To be continue (in phpLDAPadmin – 0.9.8.3 installation)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: