h1

Pemakanan pesakit gout

Februari 19, 2008

Anda ada masaalah GOUT? ikuti kisah dibawah ini dari article yang telah difwdkan kepada saya …
Dr. Pakar,
SAYA Hafis, berumur 24 tahun dan disahkan menghidapi penyakit gout. Saya ingin mendapatkan maklumat tentang pemakanan yang boleh dimakan dan tidak boleh dimakan oleh pesakit gout. Seperti yang saya tahu, pesakit gout tidak boleh mengambil makanan berdaging dan sayuran hijau.

Saya pernah diberitahu oleh doktor bahawa saya boleh memakan telur ayam dan ikan. Tapi, seperti yang saya tahu kedua-duanya adalah sumber protein kepada badan. Jadi adakah ini bermakna kedua-dua makanan tersebut juga akan turut meningkatkan paras asid urik dalam badan saya?

Saya juga diberitahu bahawa saya tidak lagi boleh memakan sayur-sayuran hijau seperti bayam dan kekacang. Jadi saya ingin tahu, makanan apakah yang saya patut ambil untuk menggantikan nutrien yang terdapat di dalam sayuran tersebut kerana saya tidak boleh lagi memakan sayuran.

Oleh itu, saya ingin mengetahui lebih lanjut tentang diet pemakanan yang harus saya ambil agar saya dapat mengurangkan paras asid urik dan mengatasi masalah gout. Bagaimana pula dengan ulam-ulaman seperti petai dan sebagainya? Adakah ulam-ulaman juga termasuk di dalam kategori sayur-sayuran yang tidak boleh dimakan oleh pesakit gout?

Adakah saya tidak boleh langsung memakan makanan tersebut? Bagaimana pula dengan makanan seperti buah-buahan dan makanan berasaskan bijirin serta yang berasaskan susu? Adakah ia juga boleh memberi sebarang kesan kepada penyakit gout? Terima kasih.

– Hafis
Hafis,
Penyakit gout ditakrifkan sebagai penghasilan asid urik secara berlebihan di dalam badan dan ini berlaku dalam keadaan yang mana produksinya bertambah dengan pengambilan secara berlebihan makanan purin berprotein tinggi.

Contohnya, makanan laut (udang, ketam, sotong, dan sebagainya) dan daging merah seperti daging lembu dan kambing disertakan juga dengan gangguan pada perkumuhan asid urik dari badan, mengakibatkan penyakit gout atau berlebihan asid urik dalam badan.

Tidak kesemua makanan yang berprotein meninggikan risiko gout seperti ikan dan telur ayam, akan tetapi harus diingat bahawa gout menyerang seseorang yang mengambil protein secara berlebihan.

Terdapat kajian yang menunjukkan seseorang yang makan daging merah secara berlebihan meninggikan risiko mendapat gout pada kadar 40 peratus dan bagi mereka yang mengambil makanan laut berlebihan (selain ikan) risikonya meningkat kepada 50 peratus untuk mendapat gout.

Dalam kajian yang sama juga menunjukkan pengambilan sayur-sayuran seperti kekacang termasuk kacang pis, bunga kubis, bayam dan cendawan tiada kaitan dengan risiko mendapat gout dan tiada kontraindikasi untuk mengambil susu rendah lemak oleh pesakit gout.

Secara lanjut berkenaan diet gout, berjumpalah dengan pakar dietetik yang berdekatan untuk mendapatkan nasihat yang sewajarnya.

Selain mengawal pemakanan dengan tidak mengambil purin berprotein tinggi seperti yang telah disebutkan di atas secara berlebihan, terdapat ubat-ubatan tertentu yang dapat membantu mengurangkan asid urik dalam badan dan pesakit juga dinasihatkan agar meminum air yang banyak setiap hari bagi membantu perkumuhan asid urik asid dari badan dan mengurangkan risiko mendapat batu karang.

Ringkasnya, pemakanan yang harus dikurangkan/dielakkan adalah protein yang menghasilkan kandungan purin yang banyak, dan purin adalah penyumbang terbesar kepada pembentukan asid urik.

Untuk mengetahui lebih lanjut lagi tentang rawatan gout, silalah berjumpa dengan pakar perubatan anda dan berbincang dengan pakar dietetik mengenai diet yang sesuai untuk pesakit gout.

- Jawapan disediakan oleh Pakar Bedah Ortopedik dan Sukan, Pusat Perubatan Kelana Jaya (KJMSC), Selangor, Dr. Khaizatul Ezam Abu Bakar

62 comments

  1. assalammualaikum,, saja berkongsi ilmu sahaja.

    Rheumatoid arthritis diet: Can certain foods make symptoms worse?
    Diet has long been claimed to be an important factor in the prevention and treatment of arthritis. In particular, it is important to avoid eating an overabundance of acid-forming foods, such as salt, sugar, meat, dairy products, white flour, processed foods, and to eat alkaline-forming foods, like fresh fruits, vegetables, whole grains. Incidentally eating lots of fresh fruits and vegetables and whole foods may also lower your risks of developing many other degenerative conditions such as heart disease and many cancers. Avoid too much coffee, tea, colas; some arthritic sufferers are sensitive or allergic to foods of the deadly nightshade family and should avoid those foods – tomatoes, bell peppers, potatoes, eggplants. Many people with arthritis have controlled their symptoms or have been completely cured by using diet.

    Eliminating refined starches, white sugar and other ‘junk’ food helps reduce chemicals in the diet and increases nutrient levels. Better quality foods can be substituted for poor quality foods. Eating many more vegetables is also helpful. Some arthritis is helped by eliminating allergic foods. The most common are wheat, spelt, cowís milk dairy products and soy. Some people benefit by eliminating citrus fruits and the nightshade family of vegetables – potato, tomato, eggplant and peppers. Any food can cause a reaction in some individuals.

    Perhaps the most important inflammatory conditions to affect humanity are the varieties of arthritis and rheumatism. Throughout the world herbal medicine is used in its treatment. Arthritis is a general term for approximately 100 named diseases that produce either inflammation of connective tissues, particularly in joints, or noninflammatory degeneration of these tissues. The word simply means joint inflammation, but because other structures are also affected, the diseases are often called connective tissue diseases. The terms rheumatism and rheumatic diseases are also used. Besides conditions so named, the diseases include gout, lupus erythematosus, ankylosing spondylitis, degenerative joint disease, and many others. Causes of these disorders include immune-system reactions and the wear and tear of aging, while research indicates that the nervous system may often be equally involved. About one out of seven Americans exhibit some form of arthritis. Many of these diseases are characterized by inflammation in the affected tissue. The usual signs of inflammation (warmth, redness, swelling, and pain) are often present.

    In some conditions, the inflammation is an immune reaction. This may be the body’s defense against invading microorganisms, but often the immune reaction against the body’s own tissue is of unknown cause. The body seems to react against itself rather than against an invading microorganism. Anti-self antibodies react with intact connective tissue and synovial membranes and thus cause inflammation. A common auto-immune form of arthritis is rheumatoid arthritis. Whilst the symptoms of rheumatoid arthritis are due to inflammation of the connective tissues, the cause is not at all clear. Characteristically the synovial membranes, or inner linings of the joint capsules, are chronically inflamed. The synovial mass proliferates and thereby destroys cartilage, bone and adjacent structures. Widespread inflammation may involve other tissue leading to painful joints, loss of mobility, and a generalized soreness and depression. Blood tests often reveal the presence of rheumatoid factors, proteins produced by the immune system in response to the rheumatic process. “David L. Hoffmann B.Sc. (Hons), M.N.I.M.H.

    The Anti-Inflammation Diet and Recipe Book: Protect Yourself and Your Family from Heart Disease, Arthritis, Diabetes, Allergies

    The connection between inflammation and heart disease, arthritis, and other chronic ailments has become increasingly clear. Many food allergies and poor dietary choices over stimulate the immune system and cause inflammatory responses that erode the body’s wellness and pave the path for ill health. Based on her naturopathic practice, Jessica Black has devised a complete program for how to eat and cook to minimize and even prevent inflammation and its consequences. The first part of the book explains the benefits of the anti-inflammatory diet with an accessible discussion of the science behind it. The second half contains 108 recipes. The author offers many substitution suggestions and includes a healthy ingredient tip with each recipe. Most of the dishes can be prepared quickly and easily by even novice cooks. A week of sample menus for summer months and another for winter are included, as well as a substitutions chart, allowing readers to modify their favorite recipes to increase their healing potential.

    Rheumatoid arthritis (RA) is a common autoimmune disease in which killer T-cells of the body’s own immune system (most likely triggered by invading bacteria) reprogram themselves to attack joint cartilage, resulting in inflammation and joint destruction. The current treatment strategies of suppressing immunity and inflammation offer only limited success since they do not deal with the underlying causes. Osteoarthritis, on the other hand, is more likely the result of wear and tear or low pH, but again, standard treatments involving pain killers and anti-inflammatories address only the symptoms, not the underlying causes.

    SILA BACA MAKLUMAT INI.

    Effect of long-term therapy with transfer factor in rheumatoid arthritis. Specific immunotherapy with transfer factor (TF) was used in a chronic experiment in a group of 50 female patients with rheumatoid arthritis (RA) stage I-III. The patients were followed up for 24 months, clinical and biologic examinations being repeated every 3 months. In this period the patients received beside the basic nonsteroid antiinflammatory therapy, one unit TF every week over a period of 6 months then one until TF every month (10 patients) to the end of experiment. Of the 50 patients 15 (30%) did not respond to the therapy and the experiments had to be interrupted after 6 months. Excellent, very good and good results were obtained in 35 patients (70%). In 12 patients the response was good but the dose of TF had to be increased to two units/week in the first 6 months. In 13 patients the results obtained were very good and therapy with nonsteroid products + TF was continued even after the first 6 months. In 10 patients with RA stage I the results obtained were excellent and after 6 months the nonsteroid therapy could be interrupted and the therapy was continued only with one unit TF every month. The study confirmed the fact that specific immunotherapy with TF represents an important adjuvant in the treatment of rheumatoid arthritis (RA)

    DAN SEKIRANYA ANDA INGIN MENCUBA TRANFER FACTOR 4LIFE,HUBUNGI SAYA SEMULA DI 0163581794/0163153132


  2. Saya ingin berkongsi pengalaman.
    Umur saya hari ini 15 Ogos 2009 adalah 45 tahun. Penyakit gout saya bermula pada tahun 1989 iaitu ketika saya sedang belajar di UiTM. Pada mulanya saya terseliuh tapi setahu saya saya tidak terseliuh. Oleh kerana tidak tahu say pergi berurut dan ia bertambah sakit. Saya tidak berubat. Saya biarkan sehingga ia sembuh sendiri. Apabila saya telah bekerja dalam tahun 1991 apabila kaki saya sakit saya pergi ke klinik swasta dan baru saya tahu ada penyakit bernama “gout”. Doktor memberi ubat tahan sakit dan juga injeksen. Sakit saya hilang. Doktor memang menasihaqti saya agar tidak memakan daging kecuali daging ayam dan ikan.
    Ikan juga mestilah ikan yang berdaging putih seperti ikan merah, kerisi, ikan parang dan beberapa jenis ikan lain. Makanan laut selain ikan memang tidak boleh diambil. Selain itu segala jenis kekacang juga tidak boleh diambil. Durian, durian belanda juga tridak boleh diambil kerana mengandungi asid yang tinggi. Selain itu minuman berkarbonat juga hendaklah dijauhi. Organ-organ dalam haiwan juga tidak boleh walaupun ayam.
    Memang susah kalau kita nak berpantang 100% dan kita akan susah kalau kita tidak berpantang.
    Saya ambil pendekatan saya sendiri… sekiranya terlalu teringin contohnya durian… calit dengan jari dan rasa dengan lidah. Kalau udang… ambillah seekor yang kecil… Apa yang dapat saya simpulkan… jauhi makanan yang memang mengandungi kandungan purin yang tinggi… yang akan meningkatkan uric asid dan seterusnya akan membentuk kristyal-kristal yang amat menyakitkan.
    Hanya yang pernah kena gout tahu macamana sakinya.
    Terima kasih.


    • saya ada penawar untuk sakit gout
      kalau tuan berminat
      sila hubungi saya 013-9225943

      Penawar ini saya dah cuba dan ianya
      sunggguh berkesan dan tiada kesan
      sampingan


    • boleh saya tahu apakah penawar itu , dan bolehkah orang gout makan kangkung ???


      • benarkah penyakit gaot ini ada penawaryang benar-benar berkesan?jika ada saya amat berminat untuk mencuba ubat tersebut.


  3. hi
    i juz got my blood test result as RF positive fm Generak Hospital belum jumpa Dr lagi. 2WK lagi appointment.

    But b4 that i wana know cos now i ve quite a bad pain at my left shoulder, n my eyes sight kebelakagan ini blurr at left side also n my left eye brow drop.

    so any advise 4me


  4. adakah pesakit gout hanya boleh makan ikan yang tertentu sahaja??
    adakah semua jenis ikan boleh dimakan??


  5. saya ingin tahu apa makanan yg sesuai bg penyakit gout.


  6. Asid Urik ialah antioksiden yang dikeluarkan oleh sitem badan kita untuk melawan oksigen bebas (radikal bebas) untuk kita hidup. Apabila pembuatan asid urik terlebih maka urik asid terkumpul mencjadi kristal dalam sendi dan timbullah radangan dan sakit gout.
    Cara mengatasinya ialah agar badan kita tidak membuat terlalu banyak antioksiden ini. Caranya ialah dengan memakan antioksiden dari buah-buahan dan sayur-sayuran.

    http://mangostynshamelin.wordpress.com/2010/01/15/gout-dan-antioksiden/


  7. adakah anda pesakit gout?
    sudah makan pelbagai ubat hospital,belum sembuh..?.
    saya ada penawar produk terbaik penyembuhan semula jadi …banyak testimoni dari orang ramai tentang keberkesanan penyembuhan -tanpa kesan sampingan ..

    hubungi saya SEGERA! rafiq research 012-3142682..KUALA LUMPUR/SELANGOR
    semenanjung malaysia
    LAYARI http://www.acairesearch.com
    jus monavie


  8. Gout boleh dicegah dan diatasi dengan antioksiden.

    http://wp.me/pKFYO-84


  9. Gout arthritis undoubtedly must be seen as a terrible health problem, my own grand daddy has been battling with it for several months already. It puts a lot of stress on me, finding an important relative experience extreme pain very often. Adhering to a suited diet geared towards prophylaxis and making use of the most effective medications and treatments is in my opinion imperative. I would would suggest anyone who currently notices first symptoms of gout to by any means take this absolutely serious. You should pay a visit to a physician better sooner than later and modify your eating routine to prevent the outbreak of the illness. It is anything but fun, really! Try to look for healthy options for treatment and steer clear of purine rich food, alcohol etc to take prophylactic measure.


  10. salam ramadan….rawatan sakit buasir scr tradisional sejak 1989


  11. Apa kesan ubat coxan 500mg berwarna putih dan berbentuk bulat diberikan oleh doktor pada tahun lepas ? ( tolong memberikan penjelasan dan tulis bahasa Malaysia)

    Terima kasih


  12. HI…!saya ingin berkongsi pengalaman,pada suatu hari saya telah pergi berjumpa doktor untuk medical checkup.semualah dia periksa tekanan darah,jantung dan saya ada tingalkan sedikit sampel darah untuk diperiksa.apabila keputusan ujian keluar, semua kandungan yang ada dalam darah saya ok!kecuali paras asid urik saya tinggi 5.8mg.walaupun begitu belum ada bahagian badan saya yg bengkak atau pun sakit.doktor bagi saya ubat alopurinol,makan sebiji sehari selama 3 bulan. 3 bulan berlalu dan saya pergi buat pemeriksaan.hasilnya kandungan uric asid saya berkurangan ke 3.2mg.doktor kurangkan dos kepada 1/2 biji sehari dan sambung makan ubat selama 6 bulan.kadang2 saya makan,kadang2 tak makan ubat tu sehingga berminggu-minggu.6 bulan berlalu dan minggu lepas saya pergi chek…!waduh pak..!tinggi bangat2..! 8.2mg..!salah saya juga,mulut tak kontrol..so saya teruskan makan ubat dan harus lebih berdisiplin dalam penjagaan makanan.WAITING FOR THE NEXT 3 MONTH.


  13. Gout kini merupakan penyakit popular lebih2 lagi pada penggemar makanan laut…asid urik tinggi dalam badan…saya ada penawar gout yang menakjubkan serta testimoninya…ramai dah mencuba termasuk ibu saya kerana ibu saya adalah salah seorang pesakit gout yang agak teruk….untuk mengetahui lebih lanjut hubungi saya 012-2971215 atau email alice_munira@yahoo.com.. saya akan memberi detail mengenainya dan kita sharing apa yang saya ada…Tiada penyakit yang tiada ubat kecuali mati


    • what is the diet or recipe for those who suffer gout?


  14. Adakah penyakit gout ini bole sembuh sepenuhnya dan kita tak perlu berpantang lg selepas itu


    • untuk sembuh sepenuhnya bergantung kepada cara pemakanan seseorang….dan berpantang itu perlu pada peringkat awal penyembuhan…untuk maklumat lanjut mengenai gout bolehlh memberi email kpd saya dan saya akan hantar ttg penyakit gout dan rawantannya…


  15. salam.anak lelaki saya berumur 13 tahun telah mengalami bengkak di buku lali.saya telah bawa anak saya ke klinik swasta.dan doktor telah buat ujian darah dan level darahnya 440.doktor kata anak saya telah mendapat gout.adakah usia semuda anak saya boleh mendapat gout?apakah makanan yg boleh dinikmati oleh anak saya?


  16. gaot ialah penyakit yg disebabkan asid urik yg tinggi di bdn.. puncanya adlah permakanan, apa yg boleh saya kongsikan perlu jg makan nak avoid dr makan makanan yg berprotein tinggi, soya is d best, elakkan makan daging merah, roti, gula dan semua yg di sebutkan di atas.. kalau boleh hubungi saya untuk mendapatkan maklumat bagaimana anda leh menyebuhkan penyakit gaot anda 012-7189971 (ain)


    • Makanan apa tidak boleh dimakan oleh pesakit gout?apa penawar untuk pasakit gout selain ubat?


  17. Salam,suami sy juga bru mdapat simtom gout..hal ini juga mgkin disbbkn oleh faktor keturunannya..namun begitu saya tidak pasti bagaimana untuk membntu suami sy mghadapi mslh ini


    • salam…puan…gout pd peringkat awal amat mudah dirawat berbanding dengan peringkat yg kritikal…testimoni saya ada yg telah bengkok jari tangan..dan terlantar tak boleh jalan kerana gout yang sangat teruk…untuk mendapatkan info ttg gout puan bolehlh melayari sihatdengansupplement.blogspot.com…


  18. salam.tangan kiri saya lenguh.jari jemari saya terasa kebas dan sakit..adakah ini gout?untuk pengetahuan saya ada ambil diet yang hanya perlu makan protein saja..karbo cuma sedikit dan tidak minum air manis kecuali air kosong..macammane ye?


    • salam…
      biasanya..kebas2 tangan dan kaki disebabkan oleh saraf…jika kebas2 pada tangan ia berkemungkinan perjalanan darah tidak lancar…saudsri diet atas nasihat dokor ke?!..sekiranya berat badan saudari ideal…x perlula terlalu diet…bimbang akan menambahkan lagi risiko sakit saudari…untuk maklumat lanjut boleh ke fb page saya sihatdengansupplemet…atau blehlh bg email saudari kepada saya dan sya akan hantar info2 yg berkaitan dgn masalah yg saudari hadapi sekarang…


  19. hai, sya ina, sya ada kwn yg kena gout disbkn mkn luar selalu. Teruk juga beliau kena, bisa kat sendi. Bagaimana nk control pemakanan sekiranya x tahu bahan yang dimasak. Terutama penggunaan makanan laut spt udang kering, belacan pada masakan luar.


    • saya cadngkan agar kawan saudari masak sendiri di rumah…itu lebih terjamin…atau boleh ke fb page saya sihat dengan supplement untuk mengetahui vitamin yg bisa membantu mengurangkan dan menghilangkan sakit gout….atau saaudari bolehlah beri email pada saya dan saya akan menghantar info2 ttg sakit gout dan rawatannya…


      • Hai. Saya berminat untuk mendapatkan info mengenai masalah asid urik dan penawarnya.Tq


  20. Hi! This is kind of off topic but I need some help from an established blog.

    Is it very difficult to set up your own blog?
    I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick. I’m thinking about creating my own but I’m not sure where to begin. Do you have any tips or suggestions? Many thanks


  21. My brother suggested I might like this blog. He was totally right.

    This post truly made my day. You can not imagine just how much time I had spent for this information!
    Thanks!


  22. If you wish for to grow your experience simply keep visiting this web site and be updated with
    the latest gossip posted here.


  23. I am extremely impressed together with your writing skills and also with the format in your blog.
    Is this a paid topic or did you customize it yourself?
    Either way stay up the excellent quality writing, it is uncommon to look a nice weblog like
    this one nowadays..


  24. Pemakanan pesakit gout | Impian you learn something new each day


  25. I am really impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog.

    Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it’s rare to see a great blog like this one nowadays.


  26. Can I simply say what a relief to uncover a person that truly
    understands what they’re discussing on the net. You definitely understand how to bring an issue to light and make it important. More people should look at this and understand this side of your story. I can’t believe you aren’t more popular since you most certainly possess the gift.


  27. What’s up every one, here every person is sharing these kinds of knowledge, therefore it’s good to read this web site, and I used to go to see this weblog all
    the time.


  28. hai, suami saya mengalami gout, tapi selepas beberapa jam beliau makan pisang dan durian sakit goutnya makin bertambah, saya cuma ingin bertanya adakah pesakit gout tidak boleh makan durian atau pisang? Terima Kasih.


  29. Heya i am for the first time here. I found this board and
    I to find It truly useful & it helped me out a lot. I hope to
    offer one thing back and help others like you helped me.


  30. Simply wish to say your article is as amazing.
    The clearness on your publish is just nice and that i can assume you’re knowledgeable on this subject. Fine along with your permission let me to clutch your RSS feed to keep up to date with imminent post. Thanks 1,000,000 and please continue the rewarding work.


  31. Wow, incredible blog layout! How long have you been blogging for?
    you make blogging look easy. The overall look of your web site is magnificent, let alone the
    content!


  32. Howdy I am so happy I found your webpage, I really found
    you by mistake, while I was browsing on Yahoo for something else,
    Anyways I am here now and would just like to say kudos for a
    remarkable post and a all round thrilling blog (I also love the
    theme/design), I don’t have time to read through it all at the moment but
    I have saved it and also added in your RSS feeds, so when
    I have time I will be back to read more, Please do keep up the fantastic work.


  33. For most recent information you have to pay a quick visit
    the web and on web I found this site as a most excellent site for
    most up-to-date updates.


  34. Its like you learn my mind! You appear to grasp so much approximately this, like you wrote the e-book
    in it or something. I feel that you simply could do with some % to pressure the message house a little bit, however instead of that,
    this is great blog. An excellent read. I’ll definitely be back.


  35. boleh saya tahu makanan apakah yg tinggi kandungan uric acid


  36. Woah! I’m really digging the template/theme of this blog.
    It’s simple, yet effective. A lot of times
    it’s difficult to get that “perfect balance” between usability
    and visual appearance. I must say you’ve done a great job with
    this. Also, the blog loads super quick for me on Chrome.

    Outstanding Blog!


  37. Since the admin of this site is working, no doubt very soon it will be well-known, due to
    its quality contents.


  38. Great article, Added to favorites – need to link it to my friends


  39. We’re a bunch of volunteers aand starting a new scheme in our community.

    Your web site offered us with useful inffo to work on. You’ve done an impressive task and our whole neighborhood might be grateful to you.


  40. Życzliwe pozdrowienia i dzięki za artykuł – przyjemnie się go czyta


  41. After exploring a few of the blog articles on your web site,
    I honestly like your technique of writing a blog. I
    bookmarked it to my bookmark webpage list and will be checking back in the near future.

    Please check out my web site as well and let me
    know your opinion.


  42. Very shortly this site will be famous among all blog users, due to it’s fastidious articles or reviews


  43. Every weekend i used to pay a quick visit this web page, because i want enjoyment, since this this web site
    conations actually fastidious funny information too.


  44. Thanks in support of sharing such a pleasant idea,
    paragraph is good, thats why i have read it entirely


  45. Heya i’m for the first time here. I came across this
    board and I find It truly usseful & it helpwd me out a lot.

    I hope to offer something again and help others like you helped me.


  46. Such events and activities tend help in the over all
    development of the children. Motivation influences the human being to achieve
    their goal. Child labor is the biggest problem due to which the population of uneducated children is increasing in our country.


  47. In Beijing the mornings tend to be smoggier than late afternoon when the fog lifts.

    Technology has reached an advanced stage; with the help of technology we can use the resources available on the earth to the full extent.
    Half of the issue could be solved in case you’re cautious
    about the method you drive.


  48. Helpfgul info. Fortunate mme I found your web site by chance,
    annd I’m surprised why this twist of fate did not took place earlier!
    I bookmarked it.


  49. Greetings, There’s no doubt that your web site could be having browser compatibility problems.
    When I take a look at your blog in Safari, it
    looks fine however, if opening in IE, it’s got some overlapping issues.
    I merely wanted to give you a quick heads up!
    Besides that, great blog!


  50. Yes! Finally soimeone writes aboutt precision.


  51. Hello! I could have sworn I’ve been to this site before but after rerading through some of thhe post I realized it’s new to me.

    Nonetheless, I’m definitely glad I found it and I’ll be bookmarking
    and checking back often!


  52. Very good info. Lucky me I found your blog by accident (stumbleupon).

    I have saved it for later!



Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: